Przekaż1%

przyłacz się do corocznej

wielkanocnej zbiórki żywności

i zostań bankierem żywności

Podprogram 2018

PODSUMOWANIE EFEKTÓW

Bank Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Współpracowaliśmy z 73 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa dolnośląskiego poprzez które pomoc żywnościowa trafiła do 39 680 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 1923 ton żywności;
  • 188 027 paczek żywnościowych;
  • 232 338 posiłków;

W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 361 warsztatów edukacyjnych, w których wzięło udział 5 085 osób.

Rodzaje warsztatów:

  • Ekonomiczne - 113 spotkań
  • Żywieniowe – 111 spotkań
  • Kulinarne - 137 spotkań