przyłacz się do corocznej
wielkanocnej zbiórki żywności
i zostań bankierem żywności
Zasady działania:
zasada non-profit - działalność bez zysku - realizowana poprzez bezpłatne pozyskiwanie oraz dystrybucję żywności,
zasada kierowania żywności do potrzebujących poprzez organizacje charytatywne zajmujące się bezpośrednio dożywianiem,
tworzenie więzi między organizacjami, instytucjami i osobami z zachowaniem zasady apolityczności oraz różnorodności światopoglądowej,
lokalność w działaniu - Banki świadczą pomoc na rzecz lokalnych społeczności.
Swoją misję wykonujemy poprzez:
wyszukiwanie rezerw żywności produkowanej w nadmiarze,
pozyskiwanie pełnowartościowej żywności z całego łańcucha produkcji żywności - szczególnie niehandlowej lub o krótkich terminach przydatności do spożycia,
gromadzenie rezerw żywności i jej racjonalną dystrybucję na rzecz organizacji, nie osób indywidualnych,
organizację publicznych zbiórek żywności,
promowanie postaw przeciwdziałających utylizacji żywności, a także jej marnotrawstwu.
Swoje zadania możemy realizować dzięki ogromnemu wsparciu Gminy Wrocław
Efekty naszej pracy
Podsumowując Bank Żywności we Wrocławiu przekazał 31 860,08 ton żywności
o łącznej wartości 115 698 809,46 zł (stan 30 czerwiec 2019 r.)