Przekaż1%

przyłacz się do corocznej

wielkanocnej zbiórki żywności

i zostań bankierem żywności

Wrocław nie marnuje - non-stop

„Wrocław nie marnuje” żywności.
Restauracje, piekarnie, cukiernie czy kawiarnie codziennie korzystają i wytwarzają dziesiątki kilogramów żywności. Zdarza się, że część produktów i potraw nie zostaje wykorzystana. Jedzenia nie trzeba wyrzucać, można się nim podzielić. Do akcji „Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj” zachęcają Urząd Miejski Wrocławia we współpracy z  Bankiem Żywności i Foodsharing Wrocław.

Pilotaż w centrum
Akcja informacyjna pilotażowo obejmie obszar rynku, pl. Grunwaldzki, Nadodrze, Ołbin oraz Przedmieścia: Świdnickie, Oławskie i Odrzańskie.
Na początku będzie skierowana przede wszystkim do restauracji, kawiarni, cateringów, piekarni, cukierni czy małych sklepów spożywczych. Przedsiębiorcy otrzymają cyfrowe ulotki informacyjne, które podpowiedzą, jak można oddać niewykorzystaną żywność.
Właściciele lokali, którzy zdecydują się przystąpić do akcji, otrzymają m.in. specjalne naklejki kampanii.
– Każda nadwyżka jedzenia, która pozostaje w restauracji czy piekarni, może trafić do mieszkańców za pośrednictwem jadłodzielni lub organizacji pomocowych Banku Żywności – podkreśla Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju UMW.
Wspólna akcja informacyjna organizacji i miasta w kolejnych tygodniach zostanie rozszerzona także o bazary, targowiska, ogródki działkowe oraz hotele.

Oddaj, nie wyrzucaj
Co i jak można oddać? Nadwyżkę jedzenia, która pozostaje w punktach gastronomicznych. To m.in.:
•    warzywa
•    owoce,
•    surowce: mąka,cukier i inne,
•    mięso przetworzone,
•    artykuły spożywcze oraz napoje, których data przydatności do spożycia dobiega końca.
Wyjątkiem są produkty, które się szybko psują – mięso, ryby, kremy, nabiał chodź te zapakowane z jasno określoną jakością i datą przydatności bank może również przyjąć przy zachowaniu ciągu chłodniczego bądź mroźniczego. 


Gdzie oddać?
Mniejsze ilości – Foodsharing Wrocław
W mniejszych ilościach jedzenie odbierze Foodsharing Wrocław, inicjatywa, która prowadzi na terenie miasta 12 Jadłodzielni - lodówek związanych z ruchem less waste, z których mogą korzystać wszyscy mieszkańcy. Jedna z takich Jadłodzielni w marcu stanęła przy budynku Urzędu Miejskiego przy ul. Hubskiej. Przedsiębiorcy ustalą szczegóły odbiorów żywności, pisząc na adres: wroclaw@foodsharing.pl.

Większe ilości – Bank Żywności
W przypadku większych ilości pożywienia najlepiej skontaktować się z Bankiem Żywności Wrocław, który od 18 lat przeciwdziała marnowaniu żywności. By ustalić współpracę z organizacją warto napisać na adres: info@bankzywnosc.wroclaw.pl.
Odbieramy żywność zagrożoną zmarnowaniem na każdym etapie obrotu: surowce, żywność nieprzetworzoną, pakowaną lub mrożoną oraz przetworzoną. Formalnie odebrana żywność trafi do współpracującej z nami sieci ponad 60 organizacji pozarządowych non-profit w samym Wrocławiu, które wspierają mieszkańców – zaznacza Błażej Krasoń, Prezes Zarządu Banku Żywności we Wrocławiu.

Dodatkowe korzyści dla przedsiębiorców
Warto również dodać, że w myśl ustawy o podatku od towarów i usług, od 2013 r. restauracje, kawiarnie, sklepy, hurtownie czy supermarkety mogą przy przekazywaniu żywności skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT, a także zaliczyć wartość tych produktów do kosztów uzyskania przychodu.
Żywność może być darowana instytucjom posiadającym statut organizacji pożytku publicznego (OPP) - takim, jak Bank Żywności.