Przekaż1%

przyłacz się do corocznej

wielkanocnej zbiórki żywności

i zostań bankierem żywności

Podprogram 2019 - efekty

Bank Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju);
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
  • tłuszcze (olej rzepakowy);
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Współpracowaliśmy z 91 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa dolnośląskiego.

Pomoc żywnościowa trafiła do 38 765 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 1 906 ton żywności;
  • 151 715 paczek żywnościowych;
  • 298 847 posiłków.

 

W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 365 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 4 198 osoby.

Rodzaje warsztatów:

• edukacji finansowej – 136 spotkań dla  1539 uczestników;

• żywieniowo dietetycznych – 99 spotkań dla 1067 uczestników;

• Kulinarnych – 130 spotkań dla 1592 uczestników.