Przekaż1%

przyłacz się do corocznej

wielkanocnej zbiórki żywności

i zostań bankierem żywności

Podprogram 2017 - efekty

1. Bank Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

3. Współpracowaliśmy z 68 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa dolnośląskiego.

4. Pomoc żywnościowa trafiła do 37 105 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.

5. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 1737 ton żywności;

o 187 006 paczek żywnościowych;

o 319 238 posiłków.

6. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 310 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 4375 osoby

7. Rodzaje warsztatów:

• Ekonomiczne - 99 spotkań dla  1372 uczestników

• Żywieniowe – 92 spotkań dla 1274 uczestników

• Kulinarne - 119 spotkań dla 1729 uczestników.